Klima Hastalığı: Neler Yapmalıyım?
Merhaba sevgili dostum,
Sıcakların bunaltıcı olduğu şu günlerde, hepimizin en büyük dostu klimalar, bazen beklenmedik sorunlara da neden olabiliyor. Bugün sizlerle "klima hastalığı" ya da daha teknik adıyla "lejyoner hastalığı" hakkında konuşacağız. Korkmayın, bu hastalığı anlayarak önleyebilirsiniz!
Öncelikle şunu bilmeniz önemli: Klimalar, eğer düzenli temizlenmezse, “lejyonella” adı verilen bir bakteri için mükemmel bir üreme alanı olabiliyor. Bu bakteri, duş başlıkları, havuzlar, hamam ve jakuziler gibi nemli ortamlarda da yaşıyor ve hava yoluyla bize bulaşıyor. Düşünsenize, sanki görünmez bir düşman, havada uçuşuyor ve vücudunuza girmeye çalışıyor!
Peki, bu düşmanı nasıl tanıyacağız? Lejyoner hastalığı, başlangıçta grip veya nezleye benzer belirtiler gösteriyor. Ateş, halsizlik, eklem ağrıları, geçmeyen kuru bir öksürük, balgam çıkarmada zorluk, baş ağrısı, hatta bilinç bulanıklığı ve nefes darlığı yaşayabilirsiniz. Bunu bir kale düşünseniz; Lejyonella, kalenizin kapılarını zorluyor, savunma sisteminizi (bağışıklık sisteminizi) zayıflatmaya çalışıyor.
Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, yani 50 yaş üstü bireyler, astım veya KOAH hastaları, bebekler, çocuklar, kanser tedavisi görenler, uzun süreli kortizon kullananlar ve organ nakli olmuş kişiler, bu düşmana karşı daha savunmasızlar. Bu yüzden bu gruplardaki bireyler daha dikkatli olmalı.
Eğer bu belirtilerden bir veya birkaçını yaşıyorsanız, hemen doktorunuza başvurmalısınız. Erken teşhis ve tedavi çok önemli. Doktorunuz size bazı sorular soracak; örneğin son zamanlarda klimalı bir ortamda çok vakit geçirdiyseniz, tatilde bir otelde kaldığınızı ya da suyla çok temas ettiğinizi hatırlamanıza yardımcı olacaktır. Lejyoner hastalığı genellikle antibiyotiklerle tedavi ediliyor ve erken yakalandığında çok başarılı sonuçlar alınıyor.
Unutmayın, önlem almak her zaman tedaviden iyidir. Evlerimizdeki ve bulunduğumuz ortamlardaki klima sistemlerinin düzenli bakımlarının yapılması, bu görünmez düşmandan korunmamızda çok önemli bir adımdır. Nemli ortamların hijyenine de dikkat etmek çok önemlidir.
Sağlıklı günler dileğiyle,
Dr. Emre Geçer

İçeriklerden Haberdar Olun!
Yeni eklenen içeriklerin mail adresinize gelmesini ister misiniz?